Inspiracje

Dywan w kuchni – czyli wnętrze z pomysłem.

Większość z nas słysząc hasło „dywan w kuchni”, myśli sobie: „czy to aby na pewno dobre rozwiązanie?”. Jak się okazuje dywan jest nie tylko atrybutem kojarzącym się z salonem czy sypialnią. Dzisiejsze metody tkania pozwoliły na większą swobodę w użyciu dywanu do innych pomieszczeń, które wcześniej były kojarzone wyłącznie z tradycyjnymi płytkami ceramicznymi. Co więcej, zastosowanie specjalnych włókien i sztucznych materiałów pozwoliło otrzymać dywany o zupełnie nowych właściwościach. Jedne modele mogą posiadać powłokę antypoślizgową a drugie mogą być poddane specjalnym zabiegom, które chronią je przed wnikaniem rozlanych płynów i sierści w głąb włókien.

Dodanie dywanu do każdej kuchni to świetny sposób na wprowadzenie ciepła i charakteru do ogniska domowego. Wiele osób unika używania dywanów w kuchni w obawie przed wysoką podatnością na zabrudzenia. Takie przekonanie istniało przez lata, teraz przyszedł czas aby to zmienić!

Dywan w kuchni – zalety

Znane są wady posiadania dywanu w kuchni ale co z zaletami? Otóż, wykładzina umieszczona w kuchni posiada szereg właściwości, które przekładają się na praktyczne zastosowanie. Warto zatem bardziej przybliżyć zalety jakie oferują nam dywany w kuchni.

Po pierwsze większość obecnie produkowanych dywanów posiada antypoślizgową podkładkę, która minimalizuje ryzyko poślizgnięcia się czy potknięcia podczas przygotowywania posiłków. Problem z przemieszczaniem się po śliskiej podłodze rozwiązany!

Po drugie, nowoczesne technologie pozwoliły na stworzenie specjalnej powłoki w dywanie, która chroni włókna przed wsiąkaniem plam z kawy, wina czy herbaty – czyli tzw dywany plamoodporne. Idealnie sprawdzają się również gdy jednym z domowników jest pies czy kot z długą sierścią. Powłoka zapobiega wnikaniu sierści czworonogów we wnętrze runa. Takie dywan sprawdza się także podczas jedzenia. Wystarczy pomyśleć o denerwującym okruszkach od chleba czy bułek, które nie tylko widać z daleka ale również łatwo mogą się przykleić do bosych stóp. Dywan w kuchni zmniejszy roznoszenie ich po całym domu a wspomniana wcześniej powłoka zapobiegnie gromadzeniu się resztek po jedzeniu we włóknach.

Jeśli mowa już o bosych stopach, to dywan jest dla nich idealnym podłożem. Nikt nie lubi obudzić się wcześnie rano i dotknąć zimnych płytek podczas otwierania lodówki czy przygotowywania śniadania. Super miękki dywan o dłuższym włosiu jest nie tylko przyjemny w dotyku ale sprawdza się jako idealne podparcie dla całego ciała. Podczas przygotowywania posiłków i spędzania dużej ilości czasu w kuchni, dywan jest po prostu miłym dodatkiem do wnętrza.

Kolory, wielkość i wzór

Kupując dywan do kuchni trzeba rozważyć 3 rzeczy: kolor, wielkość i wzór wykładziny. Najważniejszym punktem wydaje się wielkość. Małe powierzchniowo kuchnie wymagają mniejszych dywanów. Istotnym jest również rozłożenie mebli we wnętrzu. W większości domach to kuchnia jest miejscem wspólnych posiłków przy stole. Warto rozważyć zastosowanie dywanu pod meblami i stworzyć oddzielną wyspę dla stołu i krzeseł. Ciekawy wzór dodatkowo przykuje uwagę i wyróżni wnętrze. Stanowi równie idealny punkt wyjścia do wprowadzenia określonej stylistyki w aranżacji pomieszczenia. Geometryczne wzory w ziemistych barwach są wyznacznikiem skandynawskiego designu podczas gdy jednokolorowe dywany o ciemnym kolorze runa sprawdzają się w industrialnych wnętrzach.

Warto wspomnieć, ze jeśli chodzi o rozmiar to zamiast większych modeli dywanów można zastosować mniejsze obszarowo dywaniki, które znajdą swoje miejsce koło zlewozmywaka czy wzdłuż mebli kuchennych. Takie rozwiązanie nie tylko jest tańsze ale również pozwala wyeksponować piękną strukturę, np. drewnianej podłogi.

Pielęgnacja dywanu

Jeśli chodzi o czyszczenie i pielęgnację dywanu, to trzeba zdawać sobie sprawę, że sztuczne włókna są odporniejsze na uszkodzenia niż naturalne odpowiedniki. Wysoką wytrzymałość na ścieranie czy zgniatanie mają chociażby dywany polipropylenowe lub poliestrowe. Jeśli postawimy na niskie runo w takim modelu, to z pewnością będzie on mniej podatny na gromadzenie się zabrudzeń. Nie zaleca się stosowania w kuchni dywanów wełnianych. Mimo swojej miękkości i pięknego wyglądu, ten typ wykładziny bardzo łatwo ulega zniszczeniu i jest kosztowny w czyszczeniu.

 

Podobne artykuły